top of page

Piiride kehtestamisest ja EI ütlemisest

Ära lase tööl ennast ära kurnata: tervislike piiride seadmise kunst.

Evelyn Soidla


Oled sa kunagi mõtisklenud selle üle, kust jooksevad sinu piirid? Kindlasti tead sa mõnda sellist kolleegi, kes alati on nõus enda heaolu arvelt tegema ületunde, teeb nädalavahetuseti või öösiti tööd ja ei ütle kunagi EI järgmisele juhi antud ülesandele.


Mis juhtub, kui me pidevalt oma piire eirame ja neid ei kehtesta?


Me võime tunda end kurnatuna, läbipõlenuna ja järjest sagedamini pahameelt nende inimeste ja olukordade suhtes, mida me oleme siiani nautinud.


Millistele piiridele tuleks tööl mõelda ja kuidas neid kehtestada?


  1. FÜÜSILISED ja ISIKLIKUD PIIRID – teavita kolleege oma vajadusest omaette olla, koputa enne kolleegi kontorisse sisenemist, paku käepigistust kallistuse asemel või tee lõuna ajal jalutuskäik iseenda seltsis. Teavita kolleegi sellest, kuidas soovid enda asju laenata, hoidu liigse isikliku info jagamisest.


  1. VAIMSED ja EMOTSIONAALSED PIIRID - jaga mõtteid, kuidas eelistad tagasisidet saada, keeldu lugupidavalt, kui keegi sulle oma arvamust peale surub või oma raskete isiklike teemadega sind üle valab. Vajadusel delegeeri töö.


  1. AJA ja ENERGIAGA SEOTUD PIIRID - väldi endale liiga paljude kohustuste võtmist, hilinemist või liiga paljude asjade tegemist korraga.


  1. KOMMUNIKATSIOONIPIIRID – loo selged ootused, millal ja kui tihti kontrollid e-kirju, vastad telefonikõnedele või osaled koosolekutel.


  1. ÜLESANNETE ja IT-ga SEOTUD PIIRID – väldi tööga seotud sõnumite kontrollimist väljaspool tööaega. Teavita kolleegi sellest, et sa ei soovi, et video või pilt sinust sotsiaalmeediasse ülesse pannakse.


Mis juhtub peale seda, kui oled oma piire kehtestanud?


Varu kannatust. Peab arvestama tõsiasjaga, et oma piiride kehtestamisega võivad tekkida kõrvalnähud nagu teiste inimeste solvumine ja mossitamine, mis on sellises olukorras tavaline. Ära muretse, teised peavad nüüd oma mugavustsoonist väljuma, nad elavad selle üle. Sa pead õppima enda eest seisma. Mitu korda oma vajadustest rääkida on normaalne ja kasulik ning annab teistele teada, et sul on tõsi taga!


Millest alustada?


  • Vaata üle oma ametijuhend

  • Säilita positiivsed töösuhted

  • Kasuta mina-sõnumeid

  • Võta aeg maha

  • Õpi EI ütlema

  • Sea selged ootused.



Kokkuvõtteks, iga inimese kohustus on oma piire sõbralikult ja selgelt väljendada, sest nii nagu muutuvad meie vajadused, muutuvad ka meie piirid.

Mida paremini me oma piire teame, seda paremaks läheb elukvaliteet ja suuremat rõõmu me tunneme oma elust ja tööst, seda kiiremini saavutame oma isiklikke ja professionaalseid eesmärke!


Kuula ka taskuhäälingut piiride teemast l:





bottom of page